Начало > Без категория > Три в едно: "30 Days Of Night", "Midnight Run", "It’s Complicated"

Три в едно: "30 Days Of Night", "Midnight Run", "It’s Complicated"

„30 Days Of Night“ (2007)

След дълги години лутане, класният филм за зомбита се завърна и то не къде да е, а в най-северният град на щата Аляска – Бароу. Въпросното селище става сцена на една съвсем леко безмислена кървава баня, в която група местни нещастници неистово се опитва да оцелее, прогресивно намалявайки откъм човешки материал, докато градът е изпаднал в 30-дневна нощ и (явно това е причината, заради която) е напълно отцепен от света. В същото време група от нашественици е отговорна за бързото увеличаване на отрицателния приръст, мотивирана най-вече от желанието да утоли жаждата си за прясна човешка кръв. Защо наведнъж е решила да „опоска“ цяло градче със свежа мръвка и всеки месец ли по земята опустяват такива провинциални градчета… Е, това е въпрос, на който хора, много по-вещи от мен в сатанизма, спиритуализма и спираловизуализма, като Bla (на когото само мога да дишам прахта, когато става дума за познания в хорър кино-жанра) биха отговорили така: „… (зомби-)жанрът и сюжетът не се нуждаят от обяснение и ужасът е още по-въздействащ именно без изтъкване на причини за феномена.“ (цитатът е без съгласието на автора, но надявам се с пълното негово разбиране, че аз самият не бих могъл да го формулирам по-добре). Стъпвайки върху тази трактовка на зомби-идейността, филмът прави забележителен поклон пред своите предшественици, без да се опитва да „открива топлата вода“, но и без да следва дословно неписаните правила на жанра. Фактът че злодеите имаха собствена визуална морфология и поведение, осланящи се на рядко съчетание между зомби групово поведение и вампирско самосъзнание и потребности, допълнително вдигна градуса и то насред ледените географски ширини.

Филмът е задължителен за всеки, който под една или друга форма е фен на жанра, независимо от дразнещото (за пореден път след „Wicker Park“) присъствие на Джош Хартнет, въпреки че като цяло трудно може да се говори за актьорско присъствие на когото и да било от каста, вероятно с две изключения – зловещият Дани Хюстън:

и Бен Фостър, който тук имаше също доста противно присъствие:

Останалата част от злодеите бе повече от перфектна:

но да не ставам излишно патетичен.

Въпреки че на последък нещо не вдявам да давам оценки, тук ще си го позволя:

6.5/10

„Midnight Run“ (1988)

Реално погледнато трудно е да се предположи, че киноман, като мен, би могъл да пропусне такова заглавие от златните 80`s, но фактът си е факт. Въпреки че бях чувал легенди за него, така и не бях успял да стигна до усвояването му до вчерашния ден. Филмът е типична полицейска кримка движена от комедийният елемент във взаимоотношенията между Де Ниро и Гродин – единият бившо ченге, издирващо престъпници с обявена награда за залавянето и предаването им, другият – бивш счетоводител на мафиотски бос, присвоил от шефа си 15 милиона, за да ги раздаде на бедните, който трудно си затваря устата за повече от 5 минути. Плосък сюжет, в който, ако тръгнете да анализирате мотивацията на героите, ще стигнете до извода, че сценаристът е имал явен проблем с действителността, а и не това е причината, заради която ще седнете да го гледате. Историята се завръзва в момента, в който Де Ниро открива счетоводителя и тръгва да го връща на фирмата, която навремето е била платила гаранцията на въпросния Робин Худ. Проблемът е, че от него се интересуват изиграният мафиотски бос, представен от двете си мутри (едно кухо парче и друго – още по-кухо), ФБР (ейджънт Алонзо Моузли – негро, чиято роля е да обикаля наляво-надясно без реално да се вижда какво точно прави, освен да хвърля мръсни погледи на Де Ниро, задето същият още в началото му открадва ФБР значката и през целият филм я размахва за идентификация) и друг един ловец на глави. Филмът си заслужава заради харизматичното присъствие на Де Ниро, гонитбите и престрелките, както и заради хапливите лафове, един от които ме събори на земята в конвулсивен стомашен гърч:

ФБР е закопчало героят на Де Ниро в офисите на Бюрото.

Ейджънт Моузли:
Всичко свърши, Джак. Това беше.

Де Ниро:
Знам си правата. Дължите ми телефонен разговор.

Ейджънт Моузли:
Не би трябвало телефоните да са най-голямата ти грижа сега. Ще излежиш 10 години, задето си се представял за агент от ФБР.

Де Ниро:
Десет години, задето съм се представял за агент от ФБР? Че теб как не са те пипнали досега?

Трогателна картинка

6.5/10

„It’s Complicated“ (2009)

Не са малко филмите, за които мога да кажа със сигурност, че ме е обвземало срам да ги гледам. „It’s Complicated“ не е сред тях. Той е в категорията „Филми, които ме е срам, че изобщо съм си помислял да гледам“. Докато някак си мога да си представя какво правят Болдуин и Мартин в тази меко казано „повръщня“, то мотивацията на Стрийп ми е пълна мъгла. Но явно човек като прехвърли една определена възраст и започва да мисли със задника си, а Стрийп със сигурност има достатъчно от него. Само пълен мазохист или тотално оттегчена домакиня биха седнали да изгледат този безмозъчен водевил от начало до край. На десетата минута бях изпаднал в климактериум, идваше ми да се обеся за топките и да се провеся от балкона на деветия етаж, докато гениталиите ми се откъснат и полетя към заветната си гибел. И това съвсем не е силно казано на фона на тоталната липса на дори моментен проблясък на оригиналност. Мисля, че заради такива филми трябва да хвърлят продуцентите и създателите им в затвора.

2/10

Advertisements
Категории:Без категория Етикети:, , , ,
 1. Bla
  8 юни, 2010 в 18:42

  Няма да те съдя за цитата. 😀 А филмът е общо взето за толкова – 6.5, може би (от хорър фенщина) 7/10. За разлика от останалите тенденциозни боклуци, тук вампирите са мега зли копелета.

 2. 8 юни, 2010 в 19:54

  Атмосферата беше много яка. А преспите ми напомняха за един разказ на Кинг – "По едно за из път", ситуиран в и около Сейлъмс Лот. А "мега злите копелета" наистина разбиваха… Мерси за преотстъпения цитат… 🙂

 3. 8 юни, 2010 в 20:08

  И, между другото, точно в този епизод ми направи впечатление една интересна препратка към "Страстите Христови" на Гибсън. "God?"… "No, God…". Съответната сцена от Страстите – от 7:30 минута – следващите няколко секунди.

 4. Bla
  8 юни, 2010 в 20:14

  Да. 🙂 Много як филм.

 5. 9 юни, 2010 в 17:33

  На "It's Complicated" много бързо му бих шута:)А за застаряващи едрогабаритни актьори единствения им шанс е да играят роли на бабки – гурме блогърки и дядковци – експрезиденти 🙂

 6. 9 юни, 2010 в 18:15

  Вал, точно това имах предвид, споменавайки двамата в комплект. Не случайно се изтипосаха и на Оскарите – Хю Джакман вече беше звезда, за да си цапа ръцете с черен труд, докато на тях двамата май само това и дедовските ролички им остават…

 1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: