Начало > Без категория > The Dark Knight (2008)

The Dark Knight (2008)

Режисьор: Christopher Nolan
Сценаристи: Jonathan Nolan, Christopher Nolan
Жанр: Action, Crime, Drama, Thriller
Каст: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Caine, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman, Morgan Freeman

Миналата седмица под пост на inni4ka върху дългонабиралият скорост и вече плъзнал по кината „Inception“ небрежно „драснах“ коментар, онагледяващ „добрите“ ми чувства към друго високостойностно произведение на същият режисьор, а именно „The Dark Knight“. Режисьорът е Кристофър Нолан, клеветникът съм аз, а inni4ka беше така любезна да ми опонира, защитавайки режисьорската му чест. Вероятно до дебат нямаше да се стигне, ако не бе обструктивния анонимен коментар, предложил ми да се гръмна – явно, защото нищо не разбирам от кино, което до голяма степен е вярно, защото аз освен да гледам никога не съм се и опитвал да „правя“ такова. Затова в качеството си на наблюдател с известни традиции в асимилирането на кино-продукции реших, че не мога да пренебрегна напиращото в мен желание да споделя какво наистина мисля за работата на Кристофър Нолан по батмановото продължение, а по този начин и да отговоря на inni4ka за причините обосновали струящият от мен негативизъм.

Като човек в отпуска, чието време е ценно, като ваза от династия Мин за комисинер-продавач в Сотбис, ще си спестя доста от потенциалният текст и въпреки това ще се опитам да не пропусна нищо. Как става това ли? И аз не знам, но сега е момента да разбера.

Започвам от най-тривиалното – монтажа, който принципно ми е най-малкият проблем. След спиращото дъха начало, обещаващо много и същевременно загатващо колко фалшив героизъм ни очаква оттук нататък в лицето на явно изтормозения от лични проблеми Били Фичнър, следват кадри, в които Батман и верният му иконом (тук вече съвсем не „онзи сухар“, а някакъв доразвит и ъпгрейднат труженик на професията с военно минало) съвсем в реда на традицията си разменят загрижени реплики. Камерата прескача от лице на две и обратно, а резултатът е, че някак си се губят кадри между джъмповете. Е, сигурно аз толкова му разбирам. Същевременно ситуацията е съпроводена от високоинтелигентни забележки, за съжаление бъкащи от посредственост, като например: „Всеки си има граници, мастър Уейн. Някой ден ще го осъзнаете!“…

За да не губя време в презентации, ще подема едно неангажиращо изброяване на режисьорските решения в хронологичен ред:

– Нов мизансцен, съдебна зала, Харви Дент към мафиотския бос: „Ще те вкарам зад решетките, Съли!“. Трогателно…

– След момент, в който Дент е отървал смъртта на косъм благодарение на засякъл автоматичен пистолет, той и възлюбената му вървят в кулоарите на съда, усмихват се, фамилиарничат и си подхвърлят остроумни забележки за кариерите си. Това явно е израз на дълбоки чувства, подчертаващ титаничния реализъм на повествованието.

– Среща между Дент и комисаря – остроумията продължават. Някои хора просто не могат да говорят нормално.

– Момент, с потенциала да разкрие интересен нюанс от характера на Олдмановия персонаж, е прецакан с невинността на пеленаче изцапало пелените си – думите му са почти заглушени за сметка на нахлуващ кадър със сградата на Уейн Индъстриълс и глас презентиращ бъдещо сливане между компанията и някви китайчета. Естествено, личният елемент е убит за сметка на корпоративни сделки. Явно в този филм характерите на героите по значимост се нареждат някъде след декорите. За съжаление самите декори също ги няма, затова пък се скъсваме да гледаме разни актуални небостъргачи. С други думи, шибай се, Готъм, ти вече си отживелица!

– Морган Фрийман движи корпоративни сделки, занимава се детайлно с финансовата им част и в същото време е най-шибано иновативния инженер в Готъмско… Камоооон!?

– Дент и възлюбената му – поредната доза остроумия, придружени с нестихваща лавина от усмихнати лица. Извинявайте, в това кино предлагате ли пликчета за повръщане!

– До тях доближава Брус придружен от… познахте – статистка, която при представянето дори няма да си отвори устата, за да каже: „Приятно ми е“, защото явно в Русия (откъдето е) тези условности са отживелица. Затова пък минута по-късно ще обсъжда борбата с престъпността с открояващ се руски акцент, но… такава е ситуацията, статистите са затова – да са прост(о/а) част от фона. На кой му пука, че неуместното им присъствие би изглеждало гротеско дори до по-голямата гротеска в случая – самият Батман.

– Предвид цялата тази алогичност и преливащ от реализъм сюжет, Нолан решава да привнесе един нов елемент към образа на Жокера, а именно – мотивировка. Интересното обаче е, че въпросната, въплътена в думите на верният батманов иконом, се изразява в краткото словосъчетание „пюър ийвъл“. С други думи на света има зло и Жокера го олицетворява. Самото зло разбира се няма нужда да се мотивира – това е все едно да мотивираш водата да е мокра. Та Жокерът е някакъв нов аналог на Дявола… Нолане, по струната на лековерния американски християнин ли играеш или просто си подритваш скротума (извинявай Скротуме)?!… (Най-пародийното в цялата ситуация обаче е, че Кейн дава пример, в който въпросното „зло“ по-скоро удря на бирмански Робин Худ, отколкото на някакъв ултимативен злодей. Започвам да се чудя дали една глупост сложена в устата на достолепна фигура като Кейн, произнесена с подобаващата интонация и в лицето на камера, снимаща филм от легендарната поредица Батман, е всъщност по-малко глупава… или напротив?…)

– „Let’s put a drama on that movie!“ – Жокера заплашва, че ако Батман не се разкрие, той ще започне да убива наред. Следва сцена на двойно убийство, присъстват полицейският инспектор и помощницата му, появява се и Батман, хвърляйки остроумната забележка, че му трябват 10 минути на мястото на престъплението преди хората на испектора да съсипят евентуалните улики. Забележката е тотално не на място, няма никаква случка преди това, която би могла да накара Батман да хвърли такова обвинение върху качествата на съвестните полицаи и въпреки това той я прави. Защо? Отговорът идва мигновенно – за да може в следващата си реплика помощник-испекторката да хвърли препъни камъка, нагнетяващ драматизма в ситуацията: „Обвиняваш нас?! Та тези хора са мъртви заради теб!…“. Така е, когато терористът каже, че ще убива хора, докато не му бъдат предадени няколко жертвени агнеца, като например невръстни дечица, вие решавате, че жертвата им си заслужава, за да ви остави ЗЛОТО намира… Този филм просто бъка от житейски дилеми.

– Борбата с престъпността набира скорост. Задейства се план „БЕ“ (идва от „БЕ вий добре ли сте!“). Комишънър Гордън преиграва, изсценирайки собствената си смърт. Разбира се, поантата предстои – той не уведомява жена си и тя научава лъжливата „истина“, че е мъртъв. Какво по-естествено от това – обичаш жена си и децата си и, за да ги предпазиш от посегателствата на Жокера, решаваш да им докараш инфаркт, вместо да ги подготвиш, казвайки им за тайният план. Е, как, всичко трябва да бъде достоверно дори и мъката на жена ти и невръстните ти дечица. А и професионалните задължения на героя явно са над всичко. Бащенски и съпружески инстинкт (?!) – не и в този филм!

– Речта на Харви Дент… Тук просто ще си замълча. Идваше ми да си зашия очите и ушите само и само да не слушам фалшивият мелодраматизъм от устата на иначе вторият по личност сред безличните актьори в това фиаско.

– В следващата сцена необособеното подобие на женски персонаж Маги Джиленхал чете морал на Батман, но в трето лице пред очите на Майкъл Кейн. Проблемът е, че дори и тригодишен би схванал, че доводите й са абсурдни, особено на фона на факта, че през пет минути същата хойкаше ту с белия, ту с церния рицар, защото… ами как да устоиш на мъже с власт. С други думи курва чете морал в момент изпълнен с драматизъм. Добре де, ще перифразирам: Шибана курва чете шибан морал и това минава за шибан драматизъм!

Усещам, че още не съм преполовил филма, а някак си мастурбациите на Христофор не секват, което сериозно започва да накърнява рецепторите ми за естетизъм… А както е видно и да изчерпват търпението ми.

– Батман и Жокера беседват върху теми от битието. Прокрадват се елементи от „Нечупливият“ – Злото няма как да съществува без Доброто. Моментите на засвидетелствана обич разчувстват лековерния кинозрител и той става доживотен фен на творчеството на режисьора, колкото и същия да повтаря всевечни банализми. Да вкарваш реплики за човешката природа в устите на героите винаги е събуждало в мен естественият ми порив да си нарежа вените „на ситно“.

– Една от най-нечовешките (в буквалният смисъл на думата) трансформации обаче е тази на Харви Дент. Целият ми арсенал от въображение и житейски опит не успяха да ми помогнат да се добера до мотивацията на Двуликия Харви Дент, внезапно превърнал се от човек с дълбоко чувство за справедливост, с ненакърнен морал и завидна ценностна система в гневно, безлико, алогично, непонятно в гнева си и тотално аут-ъф-сенс същество, което с лека ръка, така сякаш си сипва захар в чашата с кафе е готово да отстреля синчето на комисаря „баш“ пред очите му. Кое предизвика това непонятно решение на сценаристие? Каква неземна сила прокара тази „гениална“ сюжетна развръзка? Времето все още не е дало еднозначен отговор на този въпрос, но аз подозирам какъв е, както и всеки от вас запознат с оригиналните приключения на крилатия плъх – режисьорът е трябвало някак да вкара драмата на двуликия герой сред останалите сценарийни недомислици, но точно така някак (както през останалата продължителност на филма) Нолан се проваля.

Има само два варианта да припознаете „своят филм“ в точно този филм – или въображението ви да довнася повече идейна подплътеност в него, отколкото реално има, или просто да сте се понесли на хайп-вълната, възвеличала наистина забележителното изпълнение на Леджър. Астрономическият рейтинг в IMDb е дело на вторият вариант. А има и трети, който обаче няма да спомена, за да възпра напиращият в гърдите ми цинизъм. Опитите за вкарване на някакъв тинаничен подтекст в словата на главните протагонисти изобщо не са за коментиране. „Гениалните“ планове на Жокера обусловени от невъобразим брой случайности, самоцелни решения на обичайните заподозрени и следствие от телепатичните (явно) способности на картоиграча седяха толкова изкуствено върху цялостния плот, че по едно време даже вече не ми правеха впечатление, ами просто ги приемах на доверие с идеята, че все някога всичко това ще свърши в нещо като сподавен хепи енд (в случая завършващ с мъдрите слова на комисаря, от които вече дори не ми стана смешно).

Въпреки това не мога да заключа, че „Черният рицар“ е лош филм. Той просто не е толкова добър, но статута му на велик, го прави особено омразен за възприятията ми и в този смисъл се отразява и върху крайността на коментарите ми. Във всеки случай задаващият се трети ноланов Батман вече ме изпълва с повече скепсис отколкото прогнозите за 2012-та, така че нещото, което ще направя, е да се капсулирам в очакванията си за фалш, пореден, ситуиран много далеч от бъртъновата класика.

Advertisements
 1. 22 юли, 2010 в 23:32

  Какво ревю!В мен настъпи тотална обърквация. Направила съм си списък на филми, които трябва да гледам, че нещо все не смогвам с времето, пък нали трябва да съм в крак с изкуствата. Та искам да кажа, че не съм го гледала и след тоя обзор направо се чудя какво ще бъде решението ми…:)))Ще излапам един компот в твоя чест и като ми просветне в главата някоя мъдро решение – ще го сграбча…

 2. 23 юли, 2010 в 9:27

  Първо: благодаря за обстойния отговор :)Второ: искам да карам точка по точка по твоите аргументи, за да не се разпиляваме после във вторични и третични дискусии. Дългичко е, затова чакай пост идните дни 🙂

 3. 23 юли, 2010 в 10:49

  ама Ностро нали си на почивка? Леле, бегом при мацките на плажа и да не съм те видял да постваш дълги ревюта на филми! :РИначе и аз съм съгласен, че оценката му в имдб е доста по-висока отколкото трябва да бъде. Хубав филм, но нищо повече. По-скоро Overrated 🙂

 4. 23 юли, 2010 в 11:05

  Добър филм с прекалено висока оценка, но и с доста качества, които го изкачват над останалия бъркуш. Очевидно е, че ако не беше трупа на Хийт Леджър, филмът нямаше да е това, което е в момента, но пък и едва ли си струва да му правиш подобна дисекция, при условие, че хората не го харесват/мразят заради дребните неточности в мотивацията на героите или реализма на някои от отношенията им. Това е филм по комикс, все пак.

 5. 23 юли, 2010 в 12:21

  Малко е дразнещо, че наистина част от "овациите" за филма бяха заради драмата около Леджър.

 6. 23 юли, 2010 в 14:07

  Виж,впрягаш се.Какви смислени ценности може да ти предложи един блокбастър :)Два часа лишение от скуката :)Проблемът е че напоследък Christian Bale направи доста безсмислени филми:)

 7. 23 юли, 2010 в 14:45

  хе,готово 🙂 ако закъснея да си предам курсовата ти ще си виновен :)))

 8. 23 юли, 2010 в 22:33

  Ностро :), отмъщението, позицията по спорове и прочее трудносмилаеми специалитети се сервират студени, както знаеш :))). Верно си се впрегнал излишно, иначе за филм с предопределени (не особено високи) стандарти по отношение форма, изразни средства и "смилаемост" на персонажите Нолън е направил ако не много, то достатъчно в посока бягство от шаблона. Само толкова – постижение за филм, а не филм-постижение.Колкото до Бъртън, ами ето ти нещо весело. Това последното пак по повод на (с)калъп(е)носттта.P.S. За част от нещата си прав 🙂

 9. 24 юли, 2010 в 19:44

  Ел, много правилно се насочваш – този филм трябва да се гледа и то не само, за да си в крак с изкуствата, но и, за да установиш, че понякога не са необходими никакви критерии, за да разпознаеш "истинската" класика… Запази малко компот и за мен, че под тия палещи лъчи много лесно се ожаднява… А и съм ти наблизо, да знаеш! :)Inni4ka, първо – няма за какво. 🙂 Второ – на първобитен туризъм по южното черноморие съм и, за да съм в тон с минимализма, съм се лишил от лаптоп, заради което редя слова на НТС-то, което си е мъчително занимание, така че ще отложа отговора си с около седмица, заради което предварително се извинявам…Ламоте, как толкова бързо заряза гръцките богини? Сигурен съм, че сега ронят горчиви сълзи по теб и оплакват деня, в който са те срещнали… 🙂 Днес няма облаче, ей… :ДСкротуме, основният проблем е, че на мен дори не ми беше забавен. Оставям смисълът настрана, забравям за всичките недомислия и… не остава нищо. Това, което извежда Инничка като доводи "За" в блога си, са технически детайли, механически събрани на едно място без никаква магия…Надинка, не е малко, много е… :)Вал, същото, което отговорих и на Скротума. Не се забавлявах, въпреки че се опитах…Скаааааай, ще си отворя един компот в чест на първият ти коментар в кино-блога ми. 🙂 Ще гледам да е студен, въпреки че до сега съм нямал проблеми със смилането му… 🙂 Иначе пак ще се повторя – филмът не ме забавлява. Дори и в "Том и Джери" мотивацията (а не "мотивировката", както съм се изложил да използвам) на героите не страда толкова очебийно. А клипчето (ако е същото, за което си мисля) много ме забавлява – особено частта с Дани Елфман. :Д А за какво съм бил прав надявам се да го обсъдим на някоя вечеринка на по чаша (с)кайпирия. 🙂

 10. 25 юли, 2010 в 20:48

  И аз съм хейтър. Въртях се два часа и половина в киното да гледам някакъв препускащ монтаж и обикаляща в кръг камера. И Леджър ми беше скучен, и от Нолан нищо особено не съм видял досега, но тия дни ще проверя последното му "творение". То сигурно ще е "много добро и чупещо стереотипите за блокбастър", което от своя страна трябва да е достатъчно да се хареса и разбира се ще е намерило "средата между забавление и дълбочина".

 11. 26 юли, 2010 в 11:41

  🙂 хей, прекарай си максимално добре почивката и го остави Нолан. Доста подробно се обоснова защо не ти харесва после и аз се обосновах защо не съм съгласна: едва ли ще постигнем някакъв консенсус, затова по-добре да не продължаваме да захранваме блоговете си с една и съща тема :)След няколко дни и аз опъвам палатката до плажа и предпочитам да изляза от пустия Готам 🙂 Поздрави, наздраве и приятно доизкарване.

 12. 27 юли, 2010 в 13:55

  Лягам снощи да си чета "Туп" и гледам по НВО-то ще дават Дарк Найта, че се сетих за теб и ревюто, и заех още по-удобна поза в петнайсетте ми възглавници…Сега знам че се излагам публично, но заспах на 25-тата минута…Явно не ми е било ден..ъъъ..нощ…Приятна почивка и разгонвай от време навреме едрогърдите спасителки 🙂

 13. 31 юли, 2010 в 22:45

  rodd1ck, както стана ясно от "ревюто", и аз не мога да го "проумея" тоя Нолан. По-интересното обаче е, че, за да го проумея, първо трябва да има нещо в него, което да не разбирам, а аз дори и такова не намирам. Сам разбираш колко съм озадачен… Чакам и аз да видя генезиса му… :)inni4ka, мерси за пожеланията. Много слънце и коктейли да се леят и при теб. 🙂 И все пак мисля да те поапострофирам малко за Нолан… но все още не съм решил под каква форма… :)Ел, изобщо не се излагаш, даже се чудя как си издържала до 25-тата минута. 🙂 И къде ги видя тия едрогърди спасителки, в Китен само пръчове висяха по постовете, баси късмета!… 😀

 14. 3 август, 2010 в 23:37

  Спрях да чета някъде по средата. До онази част за Харви Дент. Не е нужно да си впрягаш много-много въображението за да уловиш идеята на Двуликия. Онзи, който се е борил до дупка, за да спъне престъпността, се спъва сам в нея и търкалляйки се в собствените си ценности ги изрудява до крайност. Крайност, в която опорочава своя собствен морал. Звучи като кофти скалъпен Адлеров съспенс, но за децата това е подчертана личностна драма, повече от трогваща, за да изрази профил на качествен злодей.Пишеш прекрасно, изразяваш се още по-хубаво, съдържателно обаче всичко потъва в желанието да илюстрираш видимото си неодобрение. Кой знае какви са причините, но когато нещо не ти харесва, това не означава задължително, че то не е хубаво (а обзора ти е тъпкан със субективна цедка и почти никакво безпристрастие). Подкрепям Вал. Ти харесваш ли комикси? Всмисъл, радваше ли се като малък на подобни комикси подобни на Батман? На онези култови реплики, излизащи в балони тип "Ще те вкарам зад решетките, Съли!"? Интересният режисьор разказва увлекателно, дори когато има гадни актьори и някак трудно ако има гаден сценарий, но въпреки него пак съумява. Сценария не беше чуден (за екранизация на комикс е направо прекрасен), но с такива актьори и най-бозавата реплика звучи ОК. Дали Нолан е интересен режисьор – всеки си преценява, но е ясно, че за по-голямата част от гледалите филма, историята е била увлекателна, зрелищна и добре разказана. Въпреки това – евала за старанието и усилията, положени да изразиш неодобрение.

 15. 4 август, 2010 в 0:46

  Крис, ясно е, че няма как да избягам от субективната оценка, говорейки за каквото и да било, а и не съм тръгнал да вменявам на "безпристрастни" кинолюбители (вероятно като теб), зачели се в подобието ми на ревю, дразнещият ме култ към Нолан. Разбира се, това не ми пречи да изреждам факт след факт и клише след клише, онагледяващи един безличен сюжет с изключително постна плънка (доколкото изобщо я има), чието възвеличаване е главния повод да напиша и горния текст.Не знам къде точно видя необоснован субективизъм при условие, че се опитах да подкрепя всичко изнесено с конкретни сцени от филма, в които белите конци си личат и с невъоръжено око, но разбирам, че коментираш с леки пристрастия към Нолан, а поста ми предимно го очерня, така че дори апострофирането ти с теза, която вероятно би трябвало да ме разчувства по линия на детския ми сантимент към комиксите, е оправдано и заради това ще се лиша от възможността да ти опонирам.Факт е обаче това, което повторих и няколко пъти в коментарите – този филм не ми беше забавен, нито един образ или взаимоотношение между героите не ме трогна, нито ми даде повод да се развълнувам – ей така, поне заради изхарчените 5 лева (е, не, гледах си го на х264, така че и финансите не са в основата на гнева ми). "Интересният режисьор" улавя нюанси и вкарва магия, а аз не можах да усетя дори и една невзрачна собствена атмосфера – героичните пози и плейбой изяви явно бяха приоритет на режисьорските решения.Интересно ми е обаче дали не трябваше да прочета само половината от коментара ти преди да те коментирам – някак си ми се струва, че ти се губят моменти от заключителната ми част, без които текстът ти вероятно нямаше да има този критичен привкус. Но пък евала, че от прочетеното поне си успял да забележиш прекрасният ми стил и изразни средства, иначе вероятно щях да се огорча. ;)Сериозно, мерси за комплиментите, както и за критиката, но явно този филм сме го гледали под съвсем различни ъгли…

 16. 4 август, 2010 в 10:27

  🙂 Не се трогвай пък ти толкова. Прочетох го целия, ебати."Батман и Жокера беседват върху теми от битието. Прокрадват се елементи от "Нечупливият" – Злото няма как да съществува без Доброто. Моментите на засвидетелствана обич разчувстват лековерния кинозрител и той става доживотен фен на творчеството на режисьора, колкото и същия да повтаря всевечни банализми."атрибутивния ти наклон е … човече ти се дразниш. това не е ревю, то и за спойлер не минава. Това са неща, които теб искрено са те издразнили в този филм, макар че в друг филм биха ти харесали (силно вероятно) и се опитваш да извъртиш някакви иначе неангажиращи и дори добре изпипани моменти в пълен провал, което не е някак дори малко приятно. Всмисъл дразня се, когато някой недоволства, това е хахаха, иначе ме кефи как храниш. 🙂

 17. 4 август, 2010 в 10:30

  Ааа и да, няма такъв момент, който да описваш и да не е съшита критика на домашната субективна шевна машина. Ако има – искам да ми го посочиш. Но ако не ти се занимава, ще бъда щастлив – на мен също : )))

 18. 4 август, 2010 в 11:13

  Е, това е малко като аз да ти говоря на таджикистански, докато ти ми опонираш на иврит. Посочих ти цялото "подобие на ревю", което никъде не съм и твърдял, че е ревю, освен в таговете, но това съм го направил от съображения за категоризация. Освен това никак не бях предубеден към филма, сядайки първоначално да го гледам, и в този смисъл нямало е и как да съм търсел под вола теле – просто недомислиците сами се набиха на очи, а това, че на теб не са ти направили впечатление е една малка загадка за мен, но хора – много, интереси – всякакви.Та и ти не ми се впрягай де. 🙂 Блогът ми е затова – да си изливам емоциите на воля, като гледам да не съм съвсем неподплътен откъм факти.Между другото гледам, че си везна и ти влизам в положението… :DDD

 19. 9 август, 2010 в 17:29

  Малиииии, кви неща пропускам. Аз тук няма да си слагам дупето, че не искам да ме боли две седмици. :))))

 20. 9 август, 2010 в 17:41

  аз се присъединявам към крис

 21. 9 август, 2010 в 17:45

  иначе за апострофирането, ако много държиш ок 🙂 иначе: I prefer to move on. В сезона на палатките и мохитотата, наистина е излишно повече от един пост на човек да се посвещава на това

 22. 10 август, 2010 в 14:38

  Дринов, аз нямам зор със задните ти части. :Dinni4ka, не съм забравил, мисля по въпроса, но все още не съм стигнал до Inception.al, а ми се иска първо да го гледам преди да продължа със заклеймяването. 🙂 И въпреки това съм съгласен с теб, че повече от един пост на човек по повод на Нолан, е много… 🙂

 23. 22 август, 2010 в 14:22

  Екстра! Но защо не излизат аватарите?
  🙂

  • 22 август, 2010 в 14:23

   …само моето красиво око…:)

   • 22 август, 2010 в 14:41

    Красотата никога не остава скрита… 🙂

    А това с липсата на аватарите е, защото уърдпреса не успява да си „дръпне“ мейл адресите на коментиращите при трансфера от блоггъра, а без тях няма граватар… Леко кофти, но е само за старите коментари.

    Иначе още не съм сигурен, че точно тази тема ще оставя… Някак си прекалено формална ми идва, но пък това черното в комбинация със зелено е яко… 🙂

    Ама кога ме надуши и ти?! 🙂

 24. 23 август, 2010 в 14:18

  Като начало е добре
  Но имаш работа по блогрола – желателно е категориите да бъдат на падащо меню
  И снимките са много дребни – тази резолюция от 206 x 299 пиксела е направо микроскопична Разпъвай на макс
  При следващото влизане тук мога да се присетя и за други подробности 😀
  Включи и туитването под коментарите
  Има го в настройки като нова опция

  • 23 август, 2010 в 22:33

   Вал, ще се съобразя с препоръките ти, ама обясни ми защо така ме мързи… Даже и филми не ми се гледат, баси… 🙂

 25. 23 август, 2010 в 23:10

  Е как така филми не гледаш
  Ето ти един с рязане на пишки
  http://zamunda.net/details.php?id=202563&comments=1#startcomments
  И другият с канибалския холокост също го дръпнах
  Защото водят в класацията УЖАСИ
  Бла сигурно ги е гледал 😀

  • 23 август, 2010 в 23:52

   Вал, това да не е нещо в стилистиката на филмите по романите на Джейн Остин, че от тях получавам кошмари… 😀

   Лъжа, много ме кефят даже. 🙂

 1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: